The struggle is real, met een Hallus Valgus

//The struggle is real, met een Hallus Valgus

The struggle is real, met een Hallus Valgus

De tien jaar (alweer tien jaar!) dat ik harloop, heb ik op een pijn kleine pijntjes nagenoeg blessurevrij kunnen lopen.
Alleen het eerste jaar had ik goed last van een lopersknie aan de linkerkant, maar dat weerhield mij er niet van om door te blijven lopen. Afgezien van wat knopen in mijn kuiten, wat dryneedling sessies en een gevoelige achillespees hier en daar, heb ik zeker geen klagen gehad.

Pijnvrij, untill now

Toen ik trainde voor de Frankfurt Marathon oktober 2018, begon ik last te krijgen van mijn rechtervoet. Ik had, niet zo slim, een 30 kilometer op nieuwe schoenen gelopen. En ik dacht dat de pijn daardoor kwam. Dus ik liep er ‘gewoon’ mee door. De Frankfurt Marathon mee uitgelopen, het jaar erop zelfs voor de Jungfrau Marathon getraind en gefinisht. Ik dacht dat het wel weer weg zou trekken.
Corona kwam. Er werden geen enementen meer georganiseerd en mijn hardloopkilometers namen af. Ik liep wel, af en toe zelfs een Halve Marathon, maar had geen doel/evenement om naar toe te trainen. Wel had ik elke dag stijfheid en pijn aan mijn voet. Ik moffelde dit weg. Bezocht wel een podoloog en kreeg zooltjes voor in mijn hardloopschoenen, maar die droeg ik weinig tot niet. Ik vond het maar ‘een gedoe’. Wat ik zei: ik moffelde het weg.

Pijn was niet meer te negeren

Tot ik begin 2023 de kilometers weer begon op te voeren. Ik had namelijk een nieuw doel: de UTVV Trail in Slovenië. Met de kilometers begon ook de pijn in mijn voet toe te nemen. Zelfs met normale schoenen in mijn vrije tijd. Op hakken lopen gaat al helemaal niet meer zonder pijn. Voor mijn lunchwalk van een half uurtje op het werk heb ik speciaal sportschoenen staan.

Ik bracht een bezoek aan een andere podoloog en die constateerde: Hallus Valgus.

Hallus Valgus

Hallus Valgus: een moeilijke naam voor een scheve grote teen. De grote teen gaat scheef/steeds schever staan en wijst naar de teen ernaast. Hierdoor komt het gewricht van de grote tuin naar buiten, waardoor een knobbel aan de zijkant van de voet ontstaat. En dit doet pijn.

Ik kreeg een hulpstukje voor tussen mijn tenen en (wederom) zooltjes. Dit keer een stuk duurdere zooltjes en die ook steviger aanvoelden. Ik draag ze met hardlopen altijd en wanneer ik in mijn vrije tijd sneakers draag. Het lijkt mij wel verlichting te geven.
Helaas gaat de scheve teen nooit meer recht staan, wordt een operatie afgeraden en moet ik het er mee doen.

Heb ik nog elke dag pijn? Ja! Helaas wel. Leuk op hakjes naar de stad zit er voor mij niet in. Soms doe ik het wel (een vrouw wilt zich zo nu en dan ook vrouw voelen), maar ik heb dan ontzettend veel pijn. Maar hey, een Marathon lopen doet ook pijn, haha! En dan bijt ik door de zure appel heen.

Tips bij Hallus Valgus

Wat ik heb gemerkt (en wat overal aangeraden wordt) is dat bredere schoenen dragen helpt. Ik bewuster het soort schoen wat ik draag. Ik moet wel. Op laarsjes lopen lukt ook wel aardig, als de schoen vooraan wat breder is. Smalle schoenen knellen en dát is wat pijn doet bij het gewricht. Niet persé het op hakken lopen.

Ook loop ik sinds kort op andere hardloopschoenen, de Mizuno Horizon Wave 6 wat tot nu toe zeer goed bevalt. Na tien jaar switchen van type hardloopschoen vond ik eng (voorheen liep ik vanwege mijn overpronatie altijd op de Asics GT2000 en Kayano). De Horizon Wave’s hebben een flexibelere stof, waardoor het bij het gewricht meerekt en daardoor minder wringt. Voor wat betreft overpronatie loop ik goed op beide merken.
Ik zal binnenkort een review plaatsen als ik wat langer op deze schoenen loop.
De trainingen naar de UTVV trail waren voornamelijk op onverharde grond, dus ook dat kan een verlichting geweest zijn in mijn gewricht.

Opereren wordt dus afgeraden door professionals, omdat er een heel lang herstel van nodig is en het uiteindelijk er niet beter van wordt. Uiteraard zijn er gevallen waarbij dit wel zo is, mocht dit bij jou het geval zijn, laat dan vooral een berichtje achter!
Ik hoop er voorlopig nog niet aan te hoeven beginnen, maar je hebt tegenwoordig best hippe schoenen, speciaal voor mensen met een Hallux Valgus.

Ook zijn er bepaalde oefeningen die je kunt doen om de voet sterker te maken. Kijk eens op deze pagina voor meer informatie en oefeningen.

Ik hoop in ieder geval dat mijn teen niet nog schever gaat staan en ik meer last ga ervaren. Ik zal jullie op de hoogte houden en ik vind het ook fijn om ervaringen van jullie kant te horen, dus laat vooral een reactie achter!
By | 2023-05-24T10:08:42+02:00 mei 24th, 2023|Geen categorie|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer