187 meter hoge waterval Vøringsfossen, Noorwegen

/, noorwegen, Travel/187 meter hoge waterval Vøringsfossen, Noorwegen

187 meter hoge waterval Vøringsfossen, Noorwegen

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Noorwegen heb ik veel watervallen mogen bewonderen. Zo ook waterval Vøringsfossen. Naar deze waterval toe loopt een nogal uitdagende wandelroute. Dit is tot nu toe wel de meest avontuurlijke hike die ik ooit gedaan heb.

Al was de sneeuwhike in Polen, bij Morskie Oko ook niet mis.

Deze wil ik van dichterbij zien!

Wij waren op weg naar Geilo vanuit Eidfjord en onderweg zouden we langs waterval Vøringsfossen komen. Deze wilde ik natuurlijk van dichterbij zien! Je kunt hem ook van bovenaan de weg zien, vanwaar je de kloof inkijkt, maar aangezien je tijdens een rondreis als de onze aardig wat tijd in de auto zit, wil je de beentjes af en toe ook strekken, toch?

Vøringsfossen heeft een vrije val van 182 meter en is daarmee één van de hoogste watervallen die Noorwegen kent. De waterval is te vinden in het grootste natuurpark die scandinavië heeft: Hardangervidda. Een populaire regio voor wandelaars en bezoekers, de waterval blijkt wel 650.000 bezoekers per jaar te trekken!
Zijn naam betekend vertaald: de trotse of eervolle, grootse waterval.

Uitgdagende hike naar de waterval.

Al snel na de start van het wandelpad kwamen wij erachter dat dit best een uitdaging ging worden. Het pad is op bepaalde stukken smal, glibberig, vol (soms loszittende) stenen en uitstekende boomwortels. Vanaf sommige stukken kijk je op een zeer kleine afstand naast je het diepe dal waar je de rivier langs de rotsen hoort razen.

Om eerlijk te zijn heb ik even getwijfeld om verder te gaan. Het was dat ik adrenaline kreeg van nieuwsgierigheid naar de waterval en mijn (ex-) partner kon enthousiasmeren verder te lopen. Hij vond er op dat moment niet veel meer aan en zijn angst sloeg op mij over en die van ons weer op onze zoon van negen. En met drie twijfelende mensen een pad als deze lopen, raad ik niemand aan!

Als je bang bent aangelegd, raad ik je aan deze route niet te nemen.

Angst overwinnen.

Juist op het moment dat ik sterk aan het twijfelen was om door te gaan (“ben ík dan te enthousiast om door te lopen en is het pad echt gevaarlijk?”) kwam er een man vriendelijk op ons afgelopen met zijn dochter van een jaar of twee op zijn nek, beiden lachend en ons een vriendelijk een knikje gevende.
Dat was voor mij weer even een realiteitscheck. Als het écht niet te lopen was, zou het pad wel afgesloten zijn. We kwamen meer mensen tegen onderweg en je zag aan het pad dat het veel belopen was.
De conclusie is wel: het eerste stuk is echt even je angst opzij zetten en doorlopen.
Daarna komt er een stuk over grote keien en zie je de waterval al opduiken. Wat een geluid! Magisch! Ben heel blij dat we hebben doorgezet!

Aan de andere kant van de vallei ligt het jongere broertje van Vøringsfossen, de kleinere Tyssvikjo. Als je niet genoeg de vallei in loopt kun je deze zelfs aanzien voor de Vøringsfossen.

Hoe kom je bij Vøringsfossen?

De auto parkeer je op de parkeerplaats naast de weg bij Storegjel, tussen de 2e en 3e tunnel in de Måbødalen vallei, net voor de Måbøtunnel. Deze vind je op weg 7 tussen Oslo en Bergen.

Je loopt dan eerst een stukje van ongeveer driehonderd meter over de weg, waarna de wandeling naar de waterval pas echt start.

Het wordt afgeraden dit pad tussen november en april te nemen, omdat de weersomstandigheden het pad nog lastiger begaanbaar maakt.

By | 2020-11-08T10:27:46+01:00 november 8th, 2020|Hiken, noorwegen, Travel|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer