Stiltedag. Hoe organiseer je een retraite thuis?

/, Mind, Mindful/Stiltedag. Hoe organiseer je een retraite thuis?

Stiltedag. Hoe organiseer je een retraite thuis?

Retraite organiseren thuis. Hoe doe je dat?
Afgelopen weekend deed ik mijn tweede stiltedag thuis. Mijn eigen retraite. De derde staat al gepland in mijn agenda. Een cadeautje voor mijzelf.

Wat is een stiltedag?

Een stiltedag is eigenlijk een mini-retraite. Een dag waarop je je terugtrekt uit de dagelijkse gang van zaken, de focus op jezelf legt (naar binnen), mindful bezig zijn en helemaal off-line gaat! Na een stiltedag voel je je rustig, opgeladen en ben je tot jezelf gekomen. Terug naar de basis.
Deze dag staat helemaal in het teken van jezelf, goed voor jezelf zorgen en luisteren naar je innerlijke wijsheid. Ik kan het iedereen aanraden!
Er zijn genoeg georganiseerde stilteretraites in Nederland (en buitenland) waar je je voor kunt aanmelden, maar waarom niet vanuit huis?

Een retraite thuis houden vergt enige voorbereiding. En die voorbereiding is misschien wel het allerbelangrijkste!

Voorbereiding stiltedag

Zoals ik net zei, is een goede voorbereiding eigenlijk het belangrijkste. Als je de stiltedag thuis niet goed voorbereid, heb je een grote kans dat je er niet volledig van zult genieten.

Ik geef je wat tips voor een goede voorbereiding:

> Plan de dag in. Pak je agenda en prik een dag. Of nog mooier: meerdere dagen de komende periode, of zelfs voor een heel jaar.

> Bepaal de duur van de retraite. Start je direct met een hele dag, of houd je het bij een halve dag? Of de duur van een werkdag ongeveer? Dat je ’s avonds voorzichtig aan weer wat online komt. Plan in wat voor jou comfortabel voelt!

> Sein je omgeving in. Om je dierbaren niet ongerust te maken, geef je ze even een seintje dat je díe dag offline bent. Voorkomt ook dat er onverwachts bezoek bij je aan de deur staat.

> Maak van tevoren twee lijstjes.
Eén lijstje met een tijdsplanning en een boodschappenlijstje.
Op je tijdsplanning zet je de verloop van de dag. Uiteraard kan hier wat van afgeweken worden, maar het is een goede leidraad, zie het als een schets. Zo voorkom je ook dat je iets vergeet. Onderaan dit artikel vind je een tijdsplanning van mijzelf, hoe ik mijn stiltedagen indeel.
Laat je boodschappenlijstje vol staan met lekkere gezonde dingen. En laat deze dag een voeding voor je hele lijf zijn! Smoothies, salades, de lekkerste (verse) theetjes. Maak er een feestje van!

Tip: zet je smoothiemaker vast klaar en maak vast een knus meditatie/yoga-hoekje.

Nog een goede tip: de avond ervoor als je naar bed gaat, zet je je telefoon vast uit. Zo voorkom je dat je ’s morgens in de verleiding komt om even te kijken.

Main-activiteiten stilte dag

De ‘main-activiteiten’ van een stiltedag zijn: mediteren, yoga, lezen, schrijven, wandelen, bewust eten en drinken. Dit kun je een paar keer herhalen over de dag heen. Ook kun je ruimte inbouwen voor een rustgevende hobby als je die hebt: mandala’s kleuren, macrameeën of schilderen bijvoorbeeld.

Op de stiltedag zelf

Je kunt de dag starten met een intentie van de dag. Spreek deze uit en schrijf deze op.
Daarna doe je een uitgebreide yoga en meditatiesessie.

Schrijfopdrachten kunnen zijn: pelgrim-schrijven. Dat houd in: opschrijven wat opgeschreven wilt worden. Zet een alarmpje voor bijvoorbeeld tien minuten en schrijf er op los. Ook kun je vergevingsbrieven schrijven aan mensen, jezelf of situaties waarmee je in het reine wilt komen. Of schrijf ideeën uit.
Lees in je favoriete zelfhulpboek. Maak hier aantekeningen uit.

Eet en drink tussendoor gezonde voedsel en geniet van het voorbereiden. Wees je bewust van de handeling.

Ga wandelen, de natuur in! Neem even plaats op een bankje of ander rustig plekje en neem alles goed in je op. Doe eventueel je tweede meditatie in de natuur.
Wandel langzamer als dat je normaal doet, voel bewust hoe je voeten de grond raken en hoe deze afrollen. Luister naar de geluiden om je heen. Haal een paar keer diep adem.

Hierna kun je het ‘binnen ritueel’ weer herhalen: yoga, meditatie, eten en drinken, lezen en schrijven.

Wees in het moment. En geniet.

Aan het einde

> Schrijf aan het einde van de dag je ervaringen op.
Hoe is de dag voor je geweest, wat heeft het je gebracht? Welke acties of gevolgen hebben deze inzichten voor je? Schrijf deze ook op. Zo kun je het nog eens nalezen.

> Ga langzaam terug de stilte uit. Zet niet meteen je telefoon weer aan.

> Plan gelijk een nieuwe stiltedag in!
______________________________________________________________________________

Hoe ik mijn stiltedagen inricht:

Ik neem mijn eerste stiltedag van van de zomer als voorbeeld. Hier heb ik ook prachtige foto’s van!
Van te voren had ik bedacht om de dag van 6.00 uur tot 13.00 uur te houden. Uiteindelijk duurde deze dag, van 6.30 uur tot 13.45 uur. Dus ik had het mooi ingepland allemaal.

6.30 uur – gestart met het maken van een verse kan sinaasappelsap.
samen met een glaasje sinaasappelsap ben ik mijn intenties van de dag op gaan schrijven.
vervolgens mijn homegym ingegaan voor een meditatie van 24 minuten. daarna naar buiten gegaan en 40 minuten gewandeld. na de wandeling 15 minuten yoga.

ontbeten met een verse salade en een kopje (decafé) koffie en nog een glaasje sinaasappelsap.

10.00 uur – inmiddels, was het tijd om te lezen. dit heb ik best een lange tijd gedaan, tot 11.30 uur. aantekeningen gemaakt en opdrachten gedaan uit het zelfhulpboek wat ik op dat moment aan het lezen was.
omdat het zulk mooi weer was, besloot ik mijn tweede wandeling met het lezen te combineren en heb mijn boek mee naar buiten genomen.
eerst een stukje door de natuur gelopen en plaatsgenomen op een favoriet plekje van mij (waar ik wel eens meer buiten mediteer) en las nog wat uit mijn boek. ook schreef ik een vergevingsbrief. aansluitend een meditatie van 7 minuten.

om 13.15 uur – thuis aangekomen en een yoga gedaan van 5 minuten. ik was toe aan lunch, een tonijnsalade met weer een glaasje sinaasappelsap. nam plaats buiten in het zonnetje en at bewust.

daarna besloot ik om een stukje te macrameeën, wat ik heel rustgevend vind. na een half uurtje was ik zo chill en inmiddels klaar om de stiltedag af te sluiten.

De volgende dag heb ik een evaluatie geschreven. Ik vond het zelf prettiger om het even op mij in te laten werken.

Laatste tip

Een laatste tip: verwacht niets. Ga deze dag blanco in qua verwachtingen. Laat gebeuren wat er gebeurd en laat het je brengen wat het je brengt.

Ik wens je mooie thuisretraites toe!

By | 2020-11-01T16:59:52+01:00 november 1st, 2020|Life, Mind, Mindful|2 Comments

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

  1. Sangeeta 1 november 2020 at 17:17 - Reply

    He Deb,
    Na het lezen van dit stukje, wil ik het ook eens proberen.
    Ben erg benieuwd of ik dat ook kan. Heb al een datum vast gepland.
    Via app laat ik je weten hoe ik het vond.
    Liefs San X

    • Debbie ~ Fit, Fun & Run 2 november 2020 at 14:39 - Reply

      Waarom zou jij dit niet kunnen? Ik denk dat het heel goed voor jou is Sangeeta!
      Als je nog wat meer tips wilt weten, let me know!
      Liefs, Debbie

Reageer