TRAVEL: mijn tweede keer in Berlijn

///TRAVEL: mijn tweede keer in Berlijn

TRAVEL: mijn tweede keer in Berlijn

Indrukwekkend.

Berlijn.
Ongelooflijk indrukwekkende stad. Kan niet anders zeggen.

Ben er 2 keer geweest; december 2012 was ik er een weekend met Paul, koud en alles in kerstsferen & ik was er in april 2016, super mooi weer; 22 graden, een weekend met vrienden voor het lopen van de halve marathon.
Zeker de eerste keer heeft deze stad een grote indruk op mij achtergelaten. Ook de HM lopen door deze stad riep gemengde gevoelens bij mij op (complete blog deze HM vind je hier).

Persoonlijk vind ik vliegen naar Berlijn het beste, ik deed dit dan ook beide keren. Je vliegt op Tegel Airport, TXL. Met de auto en trein is het 6 uur rijden. Als je dit geen probleem vind, is dit prima te doen!

Stad met veel gezichten.

Zoals ik al zei: geweldig indrukwekkende stad. Een stad met vele gezichten.

Zo heeft de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) een grote stempel op deze stad gedrukt. En dan de indrukwekkende muur die door de stad heen heeft gelopen (1961-1989), waar nog stukken van te vinden zijn.
Aan de andere kant het ‘rijke’ Berlijn met het grote winkelcentrum KaDeWe, waar flink geld word besteed aan luxe producten.
Berlijn staat ook bekend om de meest geweldige technoclubs van Europa.
En natuurlijk niet te vergeten de Magische sferen tijdens de kerstmarkten einde van het jaar.

Er zijn verschillende manieren om routes uit te stippelen om de stad het beste te verkennen.
Vergeet niet dat je erg veel zult lopen, dus plan niet te veel per dag in. De Metro is ook heel goed te doen in Berlijn!

Berlijn is een stad die iedereen is bezocht moet hebben. Zeker om te ervaren wat deze stad met je doet. In geen andere Europese stad heb ik de WOII meer gevoelt als hier.
Maar de stad op zich is gewoon prachtig! Ook als je niet zoveel hebt met cultuur, kun je je hier prima vermaken!

Ik neem je mee langs mijn must see’s.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Berlijnse muur

Wat je in Berlijn natuurlijk gezien moet hebben, is een stuk van de Berlijnse muur. Door verschillende delen van de stad te vinden.
Ikzelf loop altijd naar het stuk aan de Stresemanstrasse. Je bent hier namelijk vlakbij als je Checkpoint Charlie bezoekt & kun je het Topographie des Terrors museum bezoeken. Hierover later meer.
Volgende keer als ik Berlijn bezoek, ga ik naar het stuk aan de Bernauerstrasse. Daar ben ik wel heel nieuwsgierig naar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brandenburger Tor

Natuurlijk trekpleister nummer één, de Brandenburger Tor . Het is de enig bewaard gebleven stadspoort van deze stad. Vroeger was dit de stadsgrens van het centrum. Er moest tol betaald worden om binnen te komen. Voor de Brandenburger Tor een gezellig plein met veel fotograferende toeristen.
Dichtbij is het Holocaust monument.

holocaust
Winter 2012 vs. Spring 2016

Holocaust monument

Het Holocaustmonument is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens WOII. Het bestaat uit 2711 betonblokken van 20 cm t/m 4,5 meter met een tussenruimte van 95 cm.
Onder het plein is een expositieruimte te vinden.
Het plein met de blokken moest een gevoel van desoriëntatie en isolement gevens en is symbolisch voor de ervaringen van de Joden tijdens het nazibewind.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Dom

De Berliner Dom is een van de belangrijkste en mooiste kerken van Berlijn. Het is gelegen op het Museuminsel. Prachtig plein met fontein. Goede plek om even uit te rusten en om je heen te kijken.

sam_1432

Unter der Linden

Eén van de bekendste lanen van Berlijn. Prachtige boompjes. Rond de kerst zijn de boompjes verlicht en geeft dit een ontzettend romantisch aanblik. Zeker met de Brandenburger Tor op de achtergrond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fernsehturm

Deze 368 meter hoge TV/radio-toren zie je bijna vanuit alle hoeken in Berlijn. Door de bewoners zelf Alextoren genoemd omdat het vlakbij de Alexanderplatz staat. Natuurlijk heb je vanuit de toren een geweldig uitzicht over de stad. Wij bezochten de toren ná het lopen van de HM en konden van boven zien hoe wij hadden gelopen, erg gaaf! Bij goed weer kun je 40km ver kijken. Zoals veel toeristische trekpleisters, kan het er erg druk zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Checkoint Charlie

Uiteraard moet je een bezoekje brengen aan Checkpoint Charlie. Ik weet niet precies waarom, maar ik heb er niet zoveel mee, deze plek.
Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße.

Als je doorloopt tot het stuk muur aan de stresemannstrasse, zul je ondervinden dat er een museum staat. Dit is het Topographie des Terrors.

sam_1404

Topographie des Terrors

Ik was er nu toch, en omdat de WOII mij intrigeert, besloot ik een kijkje te wagen in het (gratis) museum.
Het Topographie des Terrors  is een tentoonstelling in Berlijn over de nazi-misdaden. En ik kan je zeggen, er hangen hele heftige foto’s. Foto’s die je op school niet te zien kreeg. Ik ben er verbouwereerd weer vandaan gelopen. Het liet mij de uren daarna ook niet meer los.

sam_1377

KaDeWe

Lekker shoppen in het KaDeWe! Kijken, kijken en niet óf wél kopen ;).
Geweldige sfeer hangt er. Zeker de dagen voor kerst kun je hier je hart ophalen!
Het KaDeWe is met zijn 60.000m² het grootste warenhuis in Europa. Het is zo groot, dat er een routekaart bij de ingang hangt. Er word het meeste wat luxueuzere spullen verkocht.

sam_1408

Gendarmenmarkt

Paul en ik hadden ons hotel aan de Gendarmenmarkt, gekozen om de veelbelovende kerstmarkt aldaar. Het staat bekend om het mooiste plein van Berlijn. Het plein is omringt met prachtige gebouwen en terrasjes.

Unterwelten

Zo ontzettend gebaald heb ik, toen ik in 2012, niet meer mee kon met de tour Unterwelten. Ik keek hier zó naar uit!! Maar helaas was er geen Nederlandse of Engelse gids en dan mag je niet mee wegens veiligheidsredenen. In 2016 had ik er gewoonweg geen tijd voor, ik speelde toen voor gids voor mijn vrienden. Maarr ik weet zeker dat ik nog een keer in Berlijn kom en dan wil ik een herkansing. Tickets kun je ook online boeken.

Er zijn verschillende ondergrondse touren in Berlijn. De onderwereld van Berlijn bestaat uit bunkers en gangen die tijdens meerdere generaties gebouwd zijn en in de meeste gevallen als schuilplaats en vluchtwegen dienden.


Auf wiedersehen, Berlin! ♥

Een video van mijn laatste bezoek aan Berlijn vind je hier.

 

 

 

 

By | 2020-11-07T14:40:29+01:00 november 24th, 2016|duitsland, Travel|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer