Een nachtje verblijven in idyllisch Kaysersberg

///Een nachtje verblijven in idyllisch Kaysersberg

Een nachtje verblijven in idyllisch Kaysersberg

In de Elzas in Frankrijk ligt het idyllische dorpje Kaysersberg. Eén van de mooiste dorpjes uit de regio.

Als je door het dorpje loopt kun je sterk het idee hebben dat je door Duitsland loopt. De oude vakwerkhuizen hebben de bekende balkenstructuur zoals we van Duitsland gewend zijn.

Geschiedenis

Dit komt dan ook door de reden dat Kaysersberg door de geschiedenis heen, zowel bij Frankrijk als Pruisen (Duitsland) hoorde.
In de tijd van het Heiige Roomse Rijk was het een vrij dorp in de regio. De status van het dorp was onduidelijk vanaf de vrede van Munster.
Eigenlijk behoorde Frankrijk deze vrije status te respecteren, maar was toch in staat het dorp te veroveren in het jaar 1674.
Het gebied werd na de Frans-Duitse oorlog weer toegekend aan Pruisen om vervolgens na de Eerste Wereldoorlog weer bij Frankrijk te horen.

Kasteel

Nog meer terug de geschiedenis is, naar het jaar 1227, wanneer Keizer Frederik II Kayserberg het eerst vernoemd. Hij kocht het kasteel ter verdediging van zijn regio. Vanaf deze plek heb je goed zicht op het Rijndal en een goede ridder, kon iedereen raken die vanuit vallei De Vogezen de regio wilde bereiken.

Vandaag de dag is er een prachtige ruïne van over. Vanuit het dorp loopt hier een makkelijk begaanbare trap naartoe en bovenop heb je een geweldig uitzicht over het oude dorp en de valleien en wijngaarden om het gebied heen.
Je kunt ook de toren in, wat een nog mooier uitzicht geeft, maar deze is vrij donker. Ik ben er tijdens een vroege ochtendrun in schemer niet in geweest.

Toeristische trekpleister

Je kunt merken dat het dorp goed bezocht word door toeristen. De souvenirwinkels zijn in grote getale aanwezig. Haalde voor mij het authentieke er een beetje af. Maar het moet gezegd worden dat het er gezellig uit ziet, de Elzassers houden ervan om hun huizen te versieren met veel details. En eerlijk is eerlijk, ik vind het ook wel leuk om in de winkeltjes en straten rond te struinen op deze manier.

Tip: neem een goede fles wijn uit de regio mee. Dit kan bij o.a. Bestheim.

Verblijf in Kaysersberg

Ik sliep de nacht in Logis Hôtel les Remparts vanwaar je in zo’n tweehonderd meter het oude dorp inloopt en maar vijftig meter van de trap naar de kasteel ruïne af ligt. Een perfecte plek wat mij betreft!
Een lijst van tien beste hotels uit het dorp vind je hier.

By | 2020-11-08T10:31:19+01:00 november 7th, 2020|frankrijk, Travel|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer