TRAVEL: Trip naar Ierland o.a. Dublin, Kilkenny en Howth

///TRAVEL: Trip naar Ierland o.a. Dublin, Kilkenny en Howth

TRAVEL: Trip naar Ierland o.a. Dublin, Kilkenny en Howth

Ik vind het leuk om zoveel mogelijk landen te bezoeken en Ierland was ik nog niet geweest. Daar moest gauw verandering in komen.

Met een vriendin reisde ik precies 4 weken geleden af naar Dublin. Maar dat is niet de enige plek die wij bezochten!

Voorbereiding

We boekten 2,5 maand van te voren onze vliegtickets via een vliegticket-zoekmachine rechtstreeks bij Aer Lingus, de Ierse vliegtuigmaatschappij. Een retourtjes kostte ons per persoon € 94,98.
We hadden nog gekeken voor opties eerder, maar hoe dichterbij de vliegdatum, hoe duurder de tickets.

Huisje

Ik boekte ons verblijf weer via mijn favoriete website op dit vlak, Airbnb.
Zoekcriteria: rustig geleden, vlakbij het centrum, inclusief keuken etc, 2 aparte slaapverblijven en zo goedkoop mogelijk.
Na heel wat zoekuren, kwam ik uit op Nat haar huisje. Deze lag praktisch ín het centrum op steenworp afstand van de beroemde Temple Bar en O’Connelstreet. Een beneden gelegen appartement in een rustig hofje, compleet afgesloten van het centrum en verder voldeed het ook aan onze zoekcriteria. Moet zeggen dat er ook niet meer zo heel veel vrij was voor deze datum, zo dichtbij het centrum, voor dit geld. We betaalden € 435,- voor 3 nachten. Dat is nog geen € 220,- per persoon. Dit had wat goedkoper gekund, maar hey, soms ik luxe (dichtbij centrum, eigen slaapkamer etc) ook fijn!

Aankomst

Onze vlucht verliep voorspoeding. Nog geen 1,5 uur vliegen. Vanaf het vliegveld vertrekt er direct een bus (couch) naar het centrum, wat €12 voor een retour kost. Taxi is geloof ik € 25,- voor een enkeltje. Een mega vrolijke en vriendelijke buschaffeur voorzag ons al van goede tips.

We konden nog niet direct ons appartement in, dus we dropten onze koffer bij de dichtsbijzijnde Tourist-office. Dit kost normaal tussen de € 3 en € 5 per persoon, maar de jongen achter de balie zei dat we onze koffers gratis mochten achterlaten als we een tour (welke we toch al wilden doen) bij hem boekten. So we did.

We waren in totaal 3,5 dag in Ierland en wilden ook vooral zoveel mogelijk buiten Dublin zien.
We besloten voor de volgende dag de tour Kilkenny, Wicklow Mountains & Glendalough te boeken. Deze trip boekten we bij  Wild Rovers Tours Ireland, voor €35,- per persoon.

temple bar

Trinity College

Bij Arlington-hotel/café lunchten we met een heerlijk broodje omelet, een scone erbij en wat koffie.
Omdat we voorlopig nog niet in ons appartement terecht konden, besloten we naar Trinity College te lopen.

Prachtige oude universiteit uit 1592 wat Harry-Potter-achtig aanvoelt. De beroemde Bram Stoker (bedenker van Dracula) heeft hier op school gezeten. Ik wilde graag bij de Keltische boeken kijken in de bekende bibliotheek, maar € 14,- per persoon entree vonden we een beetje te gek.

Temple Bar

Uiteraard kon een bezoekje aan de Temple Bar niet uitblijven. Dé bekendste kroeg van de wereld, je kent hem vast wel, die met de grote rode gevel. We schoten even wat foto’s, wilden binnen best even een biertjes doen, maar wat was het druk (qua mensen en geluid) binnen! Hier hadden we helemaal geen zin in. We doken daarom een ander kroegje binnen en bestelden onze eerste Quinness.

Die avond eten we sushi in een knus restaurantje en gaan op tijd naar bed, de volgende dag worden we om 8.30 uur bij de bushalte op O’Connelstreet verwacht voor onze dagtrip. We kijken hier allebei erg naar uit.

Kilkenny

Kilkenny (Iers: Cil Chainnigh)

Onze eerste stop. Kilkenny is een historisch plaatsje met een prachtig Normandisch kasteel ‘Kilkenny Castle‘ en is bekend om zijn vele middeleeuwse gebouwen. Een ander bekend gebouw is Cathedral Church of St. Canice. Het was ooit de middeleeuwse hoofdstad van Ierland.

In het plaatsje krijgen we 2 uur ‘vrije tijd’ en kunnen Marlies en ik lekker ons eigen ding doen. We bezoeken de middeleeuwse gebouwen en kijken onze ogen uit. Wat een mooi plaatsje.

Ik ga op zoek naar een souvenir voor mijn broer. Hij heet Kenny en wij maakten vroeger altijd grapjes over deze naam, welke wij in eerste instantie kenden van het biermerk Kilkenny. Het is een Tshirt geworden. Voor mijzelf neem ik een petje mee.

Wicklow mountains

Wicklow Mountains (Iers: Sléibhte Chill Mhantáin)

Een voorwaarde die Marlies en ik allebei aan onze reis hadden gesteld was meer van Ierland zien dan alleen Dublin. Zoveel mogelijk historie, cultuur maar vooral ook natuur meekrijgen. Dat was dan ook de voornaamste reden van deze dagtrip, waarin wij van alles wat kregen.

Onderweg naar de Wicklow Mountains rijden we langs de prachtigste valleien en zien we de natuur steeds ruiger worden. We komen langs plekken waar stukken uit de films ‘PS I love you'(sowieso my favorite movie ever!) en ‘Braveheart’ zijn opgenomen.
Blijkt maar weer dat de herfst de mooiste jaargetijde is om Ierland te bezoeken, werkelijk prachtig met al die herfstkleuren.
Aangekomen bij de bergen was het helaas een beetje heiig, maar normaal blijkt het erger te zijn volgens de touroperator, dus we hebben nog geluk qua uitzicht over het mooie natuurgebied.

‘Bergen’

Maar ik moet eerlijk toegeven en ik wil niet verwend overkomen, maar na reizen naar Noorwegen, IJsland en Zwitserland in één jaar tijd, ben ik erg verwend met het fenomeen ‘bergen’. Dus viel het voor mij een beetje tegen, de hoogste berg hier is 925 meter. Niet dat het niet mooi was, integendeel! Maar het valt niet met elkaar te vergelijken, dus moet ik dat ook maar niet doen.
We schieten wat mooie plaatjes en vertrekken weer verder in de bus richting de volgende stop.

Glendalough

Glendalough 

Glandalough is een vallei, 40 kilometer van Dublin, bestaande uit voornamelijk veel bos en twee dominante meren. Maar eigenlijk nog wel het bekendst om de oudste Christelijke overblijfselen van Europa. Er is een oud klooster en begraafplaats.
Er is een keuze om vrij rond te wandelen of mee te gaan met een gids en daarna vrij rond wandelen. We kiezen voor de gids, maar na 10 minuten hebben we dat ook wel gezien en kiezen ervoor om samen op ontdekking uit te gaan.

We wandelen naar de 2 meren door het mooie bos en weer nemen we de prachtige herfstkleuren en geuren in ons op en schieten mooie plaatjes. Prachtig hier.

Schapenherder

Schapenherder

Op weg terug naar Dublin, hebben we een laatste verrassende stop. Bij een schapenboerderij. Een hele vriendelijke schaapsherder laat enthousiast zien hoe zijn boerderij ontstaan is en hoe het er precies aan toe gaat op zijn boerderij. Zijn zoontje van 10 staat er vrolijk bij en helpt mee. En dan komt het spectaculairste stukje, de border collie pup geeft een demonstratie hoe hij de schapen bij één drijft.
Ik zou zelf niet op het idee komen om een tripje te boeken naar een schaapsherder, maar omdat het bij deze dagtrip inzat en zo leuk was, gaf het een leuke twist aan onze dagtrip! Een aanrader als je Ierland eens bezoekt!

beer & burgers

Beer & Burgers

Ik had verwacht dat we gebroken van de trip terug zouden komen, maar we hadden energie over.

Ik had zin in een burger en biertje en we doken daarom de eerste de beste burger-tent in. Dat hoort als je in Dublin bent. Na de burger besloten we nog een biertje te gaan drinken ergens, omdat het overal erg druk en rumoerig was, besloten we terug te gaan naar het Arlington Hotel, wat we inmiddels bestempeld hadden als ‘onze tent’. Daar dronken we onder het genot van een live-zanger Quinness biertjes.
Omdat Quinness ietsjes te donker is voor ons, lieten we er Black Current bij doen, zoals alle lokale dames uit Dublin. Dat maakt het biertje wat zoeter.

Howth

Howth

Wat je ook echt gedaan moet hebben als je in Dublin bent, is de kust op te zoeken in Howth.
Er gaat een trein vanaf het station in Dublin direct daarnaartoe, die brengt je er in een half uur heen en dit kost de belachelijk lage prijs van €6 retour!

Bij aankomst doken we het terras op bij een gezellig tentje voor een koffie en scone. Het was verrassend goed weer, de jassen konden zelfs uit.
(achteraf bleek dit door orkaan Ophelia te komen, welke recht op Ierland af bleek te komen. het had een dag gescheeld of wij konden niet meer naar huis vliegen, oeps)

Wat een gezellig kustplaatsje! Schattige visrestaurantjes vliegen je om de oren, visserbootjes in de haven, we zagen zelfs zeeleeuwen zwemmen, zo schattig! Je hebt vanaf de haven een prachtig uitzicht op Howth Island, waar je met een bootje omheen gebracht kan worden.
We liepen over de pier en genoten van het prachtige uitzicht. Wat een gevarieerde trips was het inmiddels aan het worden, ik houd er zo van!

Fish en Chips

Weer volgden wij een tip welke we van meerdere mensen kregen, om daar fish en chips te eten, dat blijkt een must! Ook al hadden we niet zoveel zin in gefrituurd (en dus vet) eten, maar ach, het is vakantie. Nou dat hebben we geweten allebei s’ avonds, beiden last ervan gehad!

We deden daarom even lekker rustig aan in het huisje, maar besloten ’s avonds wel om nog even de stad in te gaan. Het was tenslotte alweer onze laatste avond. We gingen weer naar onze plek, maar het was hier nu zó druk (zaterdag) en de bediening zó traag, dat we weg zijn gegaan.
We gingen nu een ander cafétje binnen en dronken een alcoholische versnapering. Marlies een rood wijntje en ik nam een ander Iers biertje ‘Hop House 13 Lager’ heerlijk biertje met een volle hop-smaak!

St. Stephen's Greenpark

St. Stephen’s Greenpark

Onze laatste dag is aangebroken. Ik besluit nog een aantal kilometer te gaan hardlopen ’s morgens, even rustig op te starten en van de stad Dublin te gaan genieten. Dit hadden we express tot het laatst bewaard, zodat we zoveel mogelijk buiten Dublin konden doen.

We liepen naar St. Stephen’s Greenpark een prachtig park midden in het centrum. Weer vallen de herfstkleuren op. We blijven best een poos in het park.
Daarna gaan we wat winkelen en word het tijd dat we de bus pakken naar het vliegveld.

Onze trip naar Dublin zit er op!

Kilmainham Gaol

We zijn de laatste dag helemaal vergeten om de oude gevangenis Kilmainham Gaol te bezoeken. Zonde, ik wil je deze dan nog wel als tip meegeven!

Natuurlijk heb ik ook hardgelopen door Dublin, 2 ochtenden vroeg ging ik op ontdekking uit en ontdekte ik weer andere delen van de stad.
Omdat de auto’s hier links rijden was het nog erg uitkijken met oversteken, maar bij elke kruising staat er met verf “look left” of “look right” op de straat geschreven, om te voorkomen dat je zomaar oversteekt.

Hardlopen in Dublin

By | 2020-11-06T19:45:41+01:00 november 9th, 2017|ierland, Travel|25 Comments

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

25 Reacties

 1. con 9 november 2017 at 21:51 - Reply

  Mooie trip

 2. Mariska 11 november 2017 at 15:32 - Reply

  Leuk om te lezen, wat kom je toch op veel en mooie plekken#genieten x

 3. Susan 12 november 2017 at 11:07 - Reply

  Leuk om te lezen! En wat betreft bergen… Noorwegen is dan wel wat anders ja, haha… Lijkt me leuk deze trip een keer te maken.

 4. Ilona Izabella 12 november 2017 at 21:59 - Reply

  Leuk om te lezen, en mooie foto’s! Om eerlijk te zijn trekt Ierland mij persoonlijk wat minder. Ik weet eigenlijk niet eens waarom, maar na het lezen van jouw blog en het zien van de foto’s moet ik het misschien toch eens een kans geven.

 5. Kheira 26 januari 2018 at 08:27 - Reply

  Oh wat ziet dat er heerlijk uit! Ik wil echt heel graag naar Ierland!

 6. Sylvia 14 februari 2018 at 10:14 - Reply

  Leuk verslag. Dublin staat al lang op mijn lijstje. ik dacht dat het een vrij dure stad was. Klopt dit of valt het best wel mee?

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 14 februari 2018 at 10:25 - Reply

   Ik was net 4 weken terug uit Zwitserland (dat is duur!) haha dus vond het wel meevallen.
   Net zoals in Nederland eigenlijk! Ik vind het een aanrader! Bezoek dan vooral ook dingen buiten de stad, zoals ik deed.

 7. Daphne de Vries 14 februari 2018 at 11:51 - Reply

  27 landen heb je al bezocht, leuk! Altijd als ik dat soort dingen lees vraag ik me ook af hoeveel landen ik eigenlijk bezocht heb. Houd me er eigenlijk helemaal niet mee bezig, toch is het leuk om te weten. Ierland heb ik helaas ook nog niet bezocht. Ik zeg altijd: Europa bewaar ik voor als ik later groot ben. Inmiddels ben ik 31, dus misschien toch meer op ontdekking dichtbij huis 😉

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 14 februari 2018 at 12:44 - Reply

   Mijn ouders namen mij vroeger altijd al overal mee naar toe, dus ik vind het zeker leuk om te weten hoeveel landen ik al geweest ben.
   En daarbij, een groot deel van de landen al meerdere keren.
   Ik ben sinds jaren een echte Europa-freak, die verre landen hoeven van mij niet zo (meer) 😉
   Tel ze is op, is toch leuk om te weten

 8. Me over ME Travel 14 februari 2018 at 12:08 - Reply

  Een paar jaar geleden zijn we door Ierland getrokken. We hadden geluk! Het was hittegolf en geen spat regen gehad. We hebben veel gezien, maar als ik jou reis zie, moeten we terug. Die oude gevangenis hebben wij ook per ongeluk overgeslagen.

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 14 februari 2018 at 12:45 - Reply

   Ah jammer, baalde er wel van en echt stom dat we er niet aan gedacht hebben die dag! Goede reden nog is terug te gaan, haha!

 9. Rieneke | Backpackjunkies 14 februari 2018 at 14:06 - Reply

  Ik wil heel graag nog een keer naar Dublin om de sfeer te proeven, lijkt me heel bijzonder. Wij boeken ook vaak een AirBnB voor zo’n kort bezoek, heb je toch net iets meer mogelijkheden. Leuk om te lezen wat er allemaal rondom Dublin te doen is.

 10. Judith | Worldwife.nl 14 februari 2018 at 16:22 - Reply

  Lang geleden dat ik in Dublin was. Ik zou graag weer eens terug gaan en dan ook de Wicklow Mountains en Howth ontdekken.

 11. Mandy 14 februari 2018 at 16:41 - Reply

  Wat een leuke tips om rondom Dublin te bezoeken! Toch maar weer eens terug om wat meer te ontdekken!

 12. Janet | thatonetime 14 februari 2018 at 21:13 - Reply

  Ik ben zo benieuwd naar Dublin. Al jaren wil ik er heen maar het komt er eigenlijk nooit van.. En ik zal de Guinness ook echt zoeter moeten hebben ben ik bang.. ook Black Current voor mij dus! 😉

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 15 februari 2018 at 08:14 - Reply

   het is echt helemaal niet duur om erheen te vliegen en een Airbnbtje hoeft ook niet veel te kosten. ik zeg, gaan!

 13. Marie-Lise (Reislustig.be) 14 februari 2018 at 23:26 - Reply

  Leuke blogpost. Ik ben enkele jaren geleden ook in Ierland geweest, en ga deze zomer opnieuw als reisgids. Ik kan niet wachten terug te keren 🙂 Wat een geweldig land 🙂

 14. Janet | thatonetime 28 maart 2018 at 19:43 - Reply

  Ik zit eraan te denken om binnenkort een kleine roadtrip door Ierland te doen. Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me een toffe bestemming. Je foto’s zien er leuk uit!

Reageer