Overweldigende trip door Polen

///Overweldigende trip door Polen

Overweldigende trip door Polen

Al vaker had ik gehoord dat Polen een mooi land moest zijn.
Vanzelfsprekend pronkte dit land dan ook op mijn bucketlist en deze mag ik inmiddels met veel enthousiasme afvinken.

Bij Polen kwam de gedachte aan cultuur en historie als eerste in mij op; een land welke veel heeft meegemaakt en anders is dan anderen. Dat trok mij wel. Daarnaast moet Polen een prachtige natuur hebben.
Dat Polen nog bij weinig mensen de aandacht heeft getrokken als vakantieland, kun je wel merken aan de reacties die wij kregen. En soms géén reactie.
Een aantal mensen reageerden enthousiast, dat Polen inderdaad prachtig is. Dat dat écht zo is, heb ik mogen meemaken.

Mag ik je meenemen naar dit mooie, nog niet door iedereen ontdekte, land?

Must do’s Polen & opzet van de trip:

De bedoeling van de reis was om zoveel mogelijk van Polen te zien in een week. Ik wilde de reis helemaal zelf & naar onze eigen wensen samenstellen.

Voorwaarden waaraan de trip in ieder geval moest voldoen:
– Hiken in de bergen
– Krakau ontdekken
– Auschwitz bezoeken
– Een flitsbezoek aan Wroclaw

De hele week hadden wij een huurauto tot onze beschikking.

Hiken in het Tatra gebergte

Zakopane

Wanneer je het Tatra-gebergte in wilt, is overnachten in Zakopane aan te raden. Zakopane ligt op 2 uur rijden van Krakau.
Wij sliepen even buiten deze stad, in Kościelisko, in dit geweldig speelse appartement met grote ramen en uitzicht op de bergen.
Tip: niet via Airbnb boeken, maar rechtstreeks contact opnemen met het appartement, scheelde ons € 50,-

Zakopane is een gezellige stad. Het is ’s winters een goed bezocht skigebied en dat is te zien aan de uitstraling. Het was er druk toen wij er waren (Paasweekend), maar dat vonden wij gezellig. Overdag vonden wij tenslotte onze rust in de bergen. Er is veel aanbod qua restaurants en souvenirs-winkels in de bekende Krupowki Street.

Morskie Oko en Czarny Staw

Na het lezen van verschillende blogs over wandelen in het Tatra gebergte, werd de hike-route naar het meer Morskie Oko direct favoriet. Als cadeautje mochten wij het meer Czarny Staw ook vinden.
In totaal zijn wij een halve dag weggeweest met een hike van 4 uur. Moe en voldaan kwamen wij terug. Dit smaakte naar meer!

Een uitgebreid verslag van onze hike naar Moskie Oko vind je hier.

Wielki Kopienic

De volgende dag gingen wij weer vroeg op voor een hike-avontuur. We besloten de berg Wielki Kopienic van 1328 meter te bewandelen. Ook deze dag heeft al onze verwachtingen overtroffen. De hike-wereld heeft er twee fans bij!

Een uitgebreid verslag van onze hike naar Wielki Kopienic vind je hier.

Krakau

Vanuit de bergen reden wij terug naar Krakau, waar wij 2 nachten zouden verblijven. Via Expedia boekte ik het luxe ‘executive suite appartement Feniks Fragola‘.
Midden in de stad met uitzicht op de grote markt ‘Rynek Glowny‘. Dit is het mooiste appartement waar ik ooit gezeten heb. Zelfs het ontbijt was perfect, we konden kiezen om óf in een restaurant te eten ’s morgens of het ontbijt aan de deur te laten bezorgen en daarbij konden wij kiezen van een luxe menukaart.
Het is misschien een wat prijzigere accommodatie, zeker voor Polen, maar ik kan het zeker aanraden.

Pasen in Krakau

Dat ons bezoek aan Polen een bijzonder tintje kreeg, beseften wij ons al gauw. Het was namelijk Pasen. Dat is in katholiek Polen de belangrijkste periode van het jaar. We waren bang dat er dan niet zoveel te doen zal zijn in de stad (lees: winkels en restaurants dicht). Wat bleek, het wemelde er van de mensen! Restaurants waren gewoon open, winkels waren inderdaad dicht, maar daartegenover stond dat er een grote Paasmarkt op het plein was. Denk aan de bekende kerstmarkten zoals je ze kent, maar dan met paasartikelen. De vele kerken hadden diensten en we hebben dan ook veel kerken van binnen bezocht. Prachtige periode om met pasen in Polen te zijn.

Fietstour Baja Bikes

De volgende dag hadden we (na een morningrun) een fietstour met gids van 4 uur gepland staan bij via Baja Bikes, dit leek ons een perfecte manier om de stad in korte tijd zo goed mogelijk te leren kennen.
Highlights van deze tour waren voor mij: de Joodse Ghetto, Schindlers huis en fabriek, Joodse begraafplaats, Kazimierz en het Wawel kasteel met zijn legende van de draak.

Vaak vielen de deelnemers even stil door de verhalen van de gids over wat de Joden allemaal hebben moeten meemaken in de wijken waar je nu dus daadwerkelijk doorheen fietste. Echt om even stil van te worden. Doordat Krakau het hoofdkwartier van de Duitsers was, is deze stad helemaal in tact gebleven tijdens de oorlog.

’s Middags bezochten wij het kasteel wat uitgebreider en struinden lekker door de straten en over de markt.

Auschwitz

Wat je niet kunt negeren wanneer je in Polen bent is de aanwezigheid van concentratie – en vernietigingskamp Auschwitz.
De verhalen van de Tweede Wereldoorlog hebben mij altijd zo gegrepen dat ik met mijzelf afsprak ooit Auschwitz te bezoeken, hoe moeilijk dit ook zal worden.
Waarom ik dit zo graag wilde? Waarom komen er nog eens 2 miljoen bezoekers per jaar? Omdat de gruwel die zich daar heeft afgespeeld niet te bevatten is & dat zich dan om zet in een soort zien, en dan beseffen misschien? Uit respect voor alle betrokkenen? Geen idee exact, maar ik vond niet dat ik een bezoek moest overslaan. Ik vond het heel erg spannend om erheen te gaan. We sloten ons aan bij een Engelse tour van drie uur. Het bezoek heeft mij eigenlijk nog meer met stomheid geslagen. Ik heb er nu nog geen woorden voor. Als ik de woorden vind, zal ik een apart artikel wijden aan dit bezoek. Ik zal deze dan hier plaatsen.

Wroclaw

Als laatste van onze geweldige trip door Polen volgde een nachtje Wroclaw. Deze stad moet nóg mooier dan Krakau zijn. M’n vriend heeft daar een kennis wonen die hij wilde bezoeken en die ons wel een korte tour wilde geven.

We kwamen na een lange autorit later aan dan gedacht. We hebben er (door files) uiteindelijk vier uur over gedaan. Deze rit vergeten wij liever weer, haha.
Aankomst bij het hotel (hotel Puro Stare Miasto) maakte alles echter weer goed. Wederom een prachtige kamer met uitzicht op het park en rivier de Oder. Er waren zelfs gratis fietsen die wij mochten gebruiken.

Weer de fiets op!

Toen we de markt (500 meter bij het hotel vandaan) op kwamen fietsen, wisten we zeker: dit was de reistijd waard. Wat een mooie stad! Al die gekleurde gebouwen! We waren direct geprikkeld er meer te van willen zien.

De volgende morgen deden we eerst onze eigen tour hardlopend door Wroclaw en daarna spraken we met Maciej af voor een aanvullende tour. Dat deze stad niet intact is gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog blijkt wel aan de foto’s en info die door de stad hangt.

Daarna reden we terug naar Krakau (2,5 uur) en was het tijd om de auto in te leveren en het vliegtuig terug te pakken.

Nog verliefder op Polen dan dat we dachten verlieten we dit pareltje.
Untill we meet again.

By | 2020-11-08T10:30:50+01:00 mei 2nd, 2019|polen, Travel|10 Comments

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

10 Reacties

 1. Mandy 6 mei 2019 at 02:48 - Reply

  Polen is zo mooi! Alleen ik vond het echt balen dat de engels/ duits daar zo rampzalig is.. ik ben ook naar auschwitz geweest, heftig he..

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 6 mei 2019 at 20:48 - Reply

   vond ik over het algemeen juist meevallen! heel goed engels spraken ze. een enkeling van niet (receptioniste appartementencomplex. kun je het je voorstellen?)

 2. Sabine 6 mei 2019 at 07:26 - Reply

  Polen lijkt mij ook zo prachtig, niet alleen vanwege dat het er vrij goedkoop kan zijn maar de bezienswaardigheden en idd Auswitz. Ik heb altijd al iets gehad met WO2, of ik dit ooit ga bezoeken weet ik niet.. Ik voel teveel aan en dan maakt zo’n bezoek heel heftig. Bij het Anne Frank huis was het al een giga indruk wat achterbleef.. Kun je nagaan als ik een kamp bezoek.

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 6 mei 2019 at 20:47 - Reply

   Hi Sabine, dat dacht ik dus ook (ook HSP) maar het kwam bij mij op het moment zelf niet binnen. dat hoor ik van meer mensen.
   je loopt daar met zoveel publiek. en het is zó onwerkelijk. dat je het niet kunt bevatten op het moment zelf dat je er loopt.
   bij het achterhuis had ik ook meer de kriebels idd.

 3. Manon 6 mei 2019 at 16:56 - Reply

  Leuke manier om Polen te ontdekken! Lijkt mij ook leuk.

 4. Henk 7 mei 2019 at 10:03 - Reply

  Nuttige blog; Krakau staat al een tijd op mijn vakantielijst voor een stedentrip, evt in combi met een andere stad. Wroclaw klinkt dan als mooie aanvulling

 5. Balou 10 mei 2019 at 14:57 - Reply

  Wauw, de 2 steden zien er echt prachtig uit!

Reageer