Triathlon Beesd

/, Triathlon/Triathlon Beesd

Triathlon Beesd

Afgelopen weekend was het dan zover, mijn eerste 1/8e triathlon (500 meter zwemmen – 22,5 kilometer fietsen – 5 kilometer lopen). 
Door het zwemmen vond ik het best spannend er aan mee te doen. Maar ik was vastbesloten, dit ging ik doen! Mijn trainingen hebben daardoor met name de focus op het zwemmen gehad. De borstcrawl (zonder les) zoveel mogelijk eigen maken en mijn openwater-vrees onder controle houden.
Al vind ik achteraf dat ik hierdoor misschien wel het fietsen en lopen een beetje verwaarloosd heb.
Belangrijkste is dat ik er plezier in heb gehad en dat het al met al een fijne afwisseling is geweest en een goede manier om fit te blijven in aanloop naar mijn Frankfurt Marathon trainingen eind deze maand.

En de trainingen hebben zin gehad, ik heb de afgelopen weken aardig mijn openwater-vrees onder controle (wat ik al een overwinning op zich vind), maar dat oefenen ging dan op eigen tempo en met een vertrouwd iemand bij mij. Nu moest ik los. Heb je wel is gezien hoe dat er aan toe gaat? Het zwemgedeelte van een triathlon? Ziet er best intimiderend uit.
Maar ik had besloten achteraan en rustig te starten en het zwemgedeelte gewoon over mij heen te laten komen. Niet in paniek raken was het belangrijkste!
De dinsdag voor de race heb ik een zwemloop gedaan, ook van 500 meter zwemmen in open water en daar was ik compleet aan het hyperventileren geweest. Dát gingen we dus lekker niet meer doen. Dan maar 3 minuten langzamer het water uit.

RACEDAY

Ik sliep deze nacht in mijn vakantiehuisje. Goed geslapen en omdat de race pas om 14.30 startte, genoeg tijd mij rustig voor te bereiden. Het was een warme dag. Maar inmiddels enigszins aan gewend (ik bedoel: ik heb 2 Marathons gelopen met temperaturen boven de 27 graden, dus tja…).
Voor een triathlon moet je aardig wat voorbereidingen treffen en spullen klaar leggen, dus dat deed ik.

Om 13.00 meldde ik mij op het Dorpsplein van Beesd, waar het evenemententerrein was, tevensr de wissel tussen fietsen en lopen was en uiteindelijk ook de finish van het lopen.
Alles prima geregeld, ik had zo mijn tasje met spullen. Even spieken bij de anderen hoe iedereen zich voorbereidde.
Sticker met startnummer: op je helm.
Nummerbordje: op je fiets (op de stang net onder je zadel).
Badmuts: mee naar zwemgedeelte.
Startnummer: aan je starnummerband spelden en mee naar de zwem-fiets-wisselzone.
Als je wilde wisselen van schoenen, kon je deze hier in de wisselzone ook achterlaten. Ik fiets met mijn loopschoenen, dus voor mij niet nodig. Ik had wel een witte pet bij mij, maar ik vond het zonde van mijn tijd, om alleen voor een pet de wisselzone in te gaan, dus die liet ik niet achter.

Met mijn fiets en rugtas vol spullen reed ik naar het zwemgedeelte.
Helaas daar wat onduidelijkheid waar ik mijn fiets precies diende te hangen, er was ook niet echt iemand die mij kon helpen. Er was zelfs een vrouw die duidelijk liet merken waar háár plek was en dáár niemand anders diende te komen, een andere vrouw haakte daar op in en liet duidelijk merken dat zíj ook niet meer kon opschuiven, want haar spullen lagen al klaar. Leuke ontmoeting met triathletes die kennelijk stijf stonden van de adrenaline. Gelukkig stond aan de overkant een vriendelijk meisje die zei dat er naast haar nog wel plek was, dus ik liep rustig daar heen.
Hing mijn fiets op en legde mijn spullen klaar: handdoek op de grond, loopschoenen erop, sokken er in (op zo’n manier dat je ze snel aan kon doen). Helm aan mijn stuur. Startnummerband aan mijn stuur.

We hadden een plastic tas gekregen met je startnummer erop, deze diende je hier achter te laten met al je spullen erin, zodat deze uiteindelijk weer op het Dorpsplein was op te halen.
Mijn rugtas ging hier in. En straks ná het zwemmen, mijn wetsuit en zwembril.
Badmuts niet, die laat je achter bij het zwemgedeelte want die wilt de organisatie terug.

Begin je al een beetje de ‘spanningen’ van een triathlon te begrijpen?

Nou, dat was de voorbereiding. Nu kunnen we beginnen aan de race.

ZWEMMEN

Ik besloot om te zwemmen in wetsuit, 2 maatjes (triathleten) van mij raadden het aan en je hebt nu eenmaal meer drijfvermogen in zo’n pak. En ik bedacht mij: mocht ik gaan paniekeren, dan voel ik mij veiliger in wetsuit in het water.
Op het droge had ik van te voren echt leuke gesprekken met (wel) aardige mensen. Ook veel mensen die het voor de eerste keer deden en het ook rustig aan gingen doen met zwemmen.
Mijn ouders en Paul en Micha stonden langs de kant en dat gaf mij moed.
Ik startte aardig achteraan, aan de zijkant en deed rustig mijn ding. Als ik mijn ademhaling onder controle had, deed ik zo’n 15 slagen borstcrawl, maar wilde dan toch over in schoolslag.
Al met al kwam ik denk ik met zo’n 13 minuten uit het water. Helaas hebben ze geen tussentijden genoteerd.
Paul zei dat er zeker meer dan 20 mensen na mij het water uitkwamen.

Uit het water moet ik echt even bijkomen, ik wandelde rustig het water uit. Ademhaling rustig krijgen. Badmuts af gooien, zwembril af, wetsuit half uit en naar de fiets. Deze was zeker nog zo’n 60 meter lopen verder, en moest je om de rekken van de fietsen heen lopen.
Wetsuit uit, in de tas met bril. Voeten beetje schoon/droogmaken en handdoek in de tas. Sokken en schoenen aan, helm op en startnummerband om en gaan!
Deze wissel heeft mij zeker wel 4 á 5 minuten gekost.

 

FIETSEN

Vrij snel op de fiets zag ik mijn lieve vriendin Sabine met haar vriend mij aanmoedigen. Ik besloot alles met het fietsen te geven, alle tijd wat ik met het zwemmen en wissels laat liggen met het fietsen in ieder geval te halen. Lopen ging ook wel een uitdaging worden, maar eerst fietsen.
Ik had de ronde al eens geoefend en wist dus waar ik heen ging. Ik haalde aardig wat dames in onderweg. Ik ging lekker. Helaas stond er wel een windje tegen, maar ik heb netjes gereden op mijn nieuwe fiets met maar 7 versnellingen en 1 tandwiel en loopschoenen 😉 een gemiddelde van 29,3 kilometer per uur. Ik sprak mijzelf streng toe onder het rijden. Maakte dat ik met 45 minuten bij de wisselzone aankwam. Deze kon ik exact kokken met mijn Garmin.
Zeker tevreden over dit onderdeel!

Bij het afstappen schoot het in mijn rug (foto 1). Autsj. Dat lopen ging nog wat worden.
Bij deze wisselzone, ga je je fiets af aan iemand en werd hij voor jou weggezet. Alleen de beste man wist niet dat ik de wisselzone verder niet in ging (ik hoefde niks te wisselen) dus hij liep al weg en liet mij daar met mijn helm staan.
Gelukkig reageerde hij snel en kon ik verder. Maar ik was wel even van mijn apropo.
Sabine en Maarten stonden daar weer en legden het vast.

 

LOPEN

En dan het looponderdeel, waar ik het eigenlijk van moet hebben! Loop ik de laatste tijd met gemak 25 minuten op de 5 kilometer (zo ook dinsdag met de zwemloop) kwam ik dit keer met 27 minuten over de finish.
Wellicht had ik die dinsdag ervoor niet zo moeten knallen op de loop, maar toen ging het gewoon lekker!
Mijn benen wilden nu gewoon echt niet. Mijn hoofd gaf instructies, maar ze reageerden gewoon niet.
Ook vond ik het parcours erg demotiverend. Je loopt 2,5 kilometer naar een bepaald punt, keert daar om en loopt dezelfde weg terug. Wat resulteert in het passeren van lopers die al op weg terug zijn. Het was heet, nergens schaduw en mijn benen deden gewoon niet wat ik wilde.
Er stonden wel fijn mensen met water en sponzen en een ware koude douche langs de kant en bij 1 ben ik zelfs even gestopt om even uit te wandelen en mijn hartslag rustiger te krijgen.

   

Al met al valt het nog best mee, maar gezien mijn eindtijd had ik gewoon érgens tijd willen winnen. Ik wilde onder de 1.30 finishen. Mijn eindtijd is 1.31.02 geworden.

Argh, die ene minuut! Die had ik makkelijk er af kunnen krijgen.
Als ik nou wat sneller dit of dat en al was de fiets-wisselzone dichterbij geweest en al had die man mijn helm gelijk aangepakt….je kent het wel. Maar het is wat het is.

Ik ben tevreden, mijn activiteiten liggen in ieder geval onder de 1.30. Ik mag duidelijk nog wat oefenen met het overall-pakket. Want dat is nogal wat en weet je: daarom ben ik hartstikke trots dat ik het gedaan heb.

Als ik een beetje terugreken, moeten mijn tussentijden ongeveer zijn:

13 min zwem op de 500 meter
45 min fiets op de 22,5 kilometer (deze heb ik met mijn Garmin exact kunnen klokken)
27 min loop op de 5 kilometer
dan heb ik zo’n 5 á 6 minuten over de wissels gedaan.

Of ik het nog een keer ga doen? Ik weet het niet. Maar dat zei ik na mijn eerste Marathon ook , haha!

 

Triathlon Beesd wil ik bedanken voor deze geweldige dag en het plekje in de race. Ik koos deze Triathlon niet voor niets: het is werkelijk waar een prachtig stukje Nederland!
Dankbaar maakte ik gebruik van de Triathlon-artikelen van de Decathlon.

Wil je ook meedoen aan een Triathlon, dan heb je misschien wel wat aan deze tips en ervaringen!

 

By | 2018-07-10T21:22:11+02:00 juli 10th, 2018|Raceverslag, Triathlon|2 Comments

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

  1. con olislagers 10 juli 2018 at 23:24 - Reply

    Mooi gedaan Debbie, proficiat

Reageer