Triathlon Tips & Tricks: koppeltrainingen

//Triathlon Tips & Tricks: koppeltrainingen

Triathlon Tips & Tricks: koppeltrainingen

Het is weer dinsdag en dat betekent weer een ’tips & tricks’ uit de triathlon-wereld. Vandaag wil ik het hebben over koppeltrainingen. Ook wel bekend als bricktrainingen; het combineren van meerdere onderdelen in één training. 

Laat het duidelijk zijn dat je er voordeel uit haalt als je dit voor je wedstrijd een paar keer geoefend hebt. Vooral de overgang tussen fietsen en lopen word vaak als lastig ervaren. Doordat je eerst een tijd op de fiets hebt gezeten en dan na een snelle wissel het lopen aanzet, kun je ervaren dat je zwaardere benen hebt.

Trainingsprikkels

Doe je voor het eerst een triathlon, zorg dan dat je in ieder geval 1 á 2 keer een koppeltraining gedaan hebt. Overdrijf niet, want je lichaam moet sneller herstellen ervan.

Welke afstanden je dient te oefenen? Het ligt er aan welke afstand triahtlon je wilt gaan doen. Train je voor een 1/8e of kwart triathlon, dan is een wissel/combinatietraining van een fietsrit van 30 minuten en een korte loop van 2 kilometer soms al voldoende. Het gaat er net even om dat je lichaam went aan het wisselen van activiteit en jij tegelijkertijd direct de daadwerkelijke ‘wissel’ kan oefenen tijdens de 2 activiteiten.

Om je lichaam te prikkelen en te laten wennen aan variërende trainingen, kun je de onderdelen ook omdraaien door bijvoorbeeld te gaan lopen na het zwemmen.

Wisselen

Aan te raden is om het wisselen zo te oefenen dat het op de echte wedstrijd-dag lijkt. Doe het dus snel.
Leg en zet alle benodigde spullen vast klaar, zodat je na het fietsen ‘direct’ weg kunt lopen. Pas na een paar minuten starten met lopen, haalt de hele essentie van de wissel weg.

Dus:

Zet je fiets & eventueel loopschoenen klaar (eventueel een petje tegen de zon).
Zorg dat je voldoende voeding (gel) en water binnen hebt voordat je start met rennen.
Leer je horloge te bedienen tussen de wissels.
Denk aan je startnummer welke je dient te draaien van rug naar buik.

Ook wil ik je aanraden de wissel tussen zwem en fiets te oefenen.
Oefen om zo snel mogelijk je (natte) wetsuit uit te krijgen.
Je (fiets)schoenen aan te doen.
je startnummer en helm op te doen.
En dan mét helm op pas je fiets te pakken, naar de wissellijn (denkbeeldige in dit geval) te lopen en dan pas te fietsen.
Denk hier bij terugkomst ook aan: afstappen, fiets wegzetten en dan pas je helm af doen.

Heel veel plezier in deze gevarieerde trainingen!

 

 

 

 

By | 2018-06-26T12:44:53+02:00 juni 26th, 2018|Triathlon|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer