Wandelen en fietsen op Vlieland & nog meer tips

/, Hiken, nederland, Travel/Wandelen en fietsen op Vlieland & nog meer tips

Wandelen en fietsen op Vlieland & nog meer tips

Vlieland word ook wel de parel van de Waddenzee genoemd en dat komt door de prachtige natuur op dit eiland.
Doordat er geen auto’s rijden word deze ongerepte schoonheid alleen maar versterkt.

Wist je dat Vlieland ‘maar’ twaalf kilometer lang is en nog geen twee kilometer breed?

Wandel en fietsroutes op Vlieland


Je hebt ook helemaal geen auto nodig op dit eiland, want op deze relatief kleine oppervlakte loopt een groot aanbod aan wandel – en fietspaden.
Doordat het eiland veel natuurgebied te bieden heeft, zijn deze paden gevarieerd en goed voor uren wandelen en fietsen.

Wandelen kun je vrijwel overal. Er zijn talloze wandelroutes aangegeven op het eiland, welke door jong en oud te volgen zijn!

Aan de westkant van het eiland ligt natuurpark ‘Vliehors‘, een zandvlakte van 21km2 groot. Hier lopen géén wandelpaden en het moet even gezegd worden: het waait hier flink.

Door de flink aanwezige wind op het eiland, is een elektrische fiets wel de overweging waard.

De meeste fietspaden op het eiland lopen voornamelijk door het bos en duinen. Door de duinen is het soms wel serieus doortrappen, vooral bij de Vuurboetsduin welke wel 45 meter hoog is.

Vuurtorenloop Vlieland

Elk jaar in april word op Vlieland de Vuurtorenloop georganiseerd. Hierbij zijn er verschillende afstanden te wandelen, in de avond. Het eiland is prachtig verlicht en deze avond is echt een bijzonder spektakel. De dag erop zijn er drie afstanden hard te lopen.
In 2016 liep ik de vijf zeemijlen afstand (9,26 kilometer) waar de klim naar de vuurtoren ook in zat. Al met al een aardig pittige race, door duinen en over het zand…in de wind. Maar zo mooi!

Ik vind dit weekend een extra leuke sfeer op het eiland hangen en kan het dan ook iedereen aanraden die van wandelen en/of hardlopen houd!

Overnachting

Toen ik een weekend op Vlieland was, sliep ik twee nachten in Hotel Zeezicht wat prima bevallen is. Vrijwel direct waar de boot aankom, dus dichtbij zee en aan de voet van winkelstraat De Dorpsstraat. Vriendelijke medewerkers en een heerlijk ontbijt. ’s Avonds kun je lekker buiten zitten op het terras (onder de terrasverwarmer).

Fietsen huren

Fietsen huren deden wij bij Jan van Vlieland. Als je online boekt, krijg je 10% korting. Locatie: direct tegenover waar de boot aankomt.

Winkelen in de Dorpsstraat

Vlieland kent veel winkeltjes, voornamelijk kledingwinkels en souvenirshops. Ik vond het er niet goedkoop. Maar kijken en rondstruinen is altijd leuk!

Pannenkoeken of poffertjes eten

Bij poffertjeshuis Lickebaert in de Dorpsstraat kun je heerlijke pannenkoeken en poffertjes eten. Er hangt een ouderwetse knusse sfeer, wat het hele bezoek gezellig maakt.

Hoe kom je op Vlieland?

Vanuit Harlingen gaan er twee verschillende boten, een langzame van anderhalf uur en een snelle van driekwartier.
Kaartjes kun je vooraf kopen via Rederij Doeksen. Ik raad je aan deze kaarten van te voren te bestellen, zeker voor de snelle vaart.

Heb jij nog een aanvulling over leuke activiteiten welke je kan doen op Vlieland? Leuk als je een reactie achterlaat! Wil je meer inspiratie voor wat betreft trips in Nederland, kijk dan op deze pagina!

Ben jij wel eens op Vlieland geweest?


By | 2020-11-11T12:18:14+01:00 november 11th, 2020|Fietsen, Hiken, nederland, Travel|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer