Wandelen op Schiermonnikoog. 15 kilometer werd 18.

/, nederland, Travel/Wandelen op Schiermonnikoog. 15 kilometer werd 18.

Wandelen op Schiermonnikoog. 15 kilometer werd 18.

Op Schiermonnikoog kun je prachtig wandelen. Ondanks dat dit een klein eiland is heb je er veel wandelroutes.
Afhankelijk van de lengte, zijn de meeste routes gevarieerd met strand, duinen, bos, moeras en dorp.
Wij kozen voor een vijftien kilometer route, wat uiteindelijk ruim achttien kilometer werd.

Parel van de Wadden route van 15 kilometer

Parel van de Wadden is de route welke wij uitkozen om te wandelen. We twijfelden tussen een vijftien kilometer route en een twintig kilometer route. Uiteindelijk toch voor een vijftien kilometer gegaan, ermee rekening houdende dat je altijd wel wat verkeerd loopt.

Zoals je op bovenstaande plaatjes kunt zien, hebben we de route íets anders gelopen, haha. De blauwe route is hoe de route is uitgezet en de rode route is hoe wij hem zelf gelopen hebben.

Makkelijke start

Pluspunt was dat de route langs ons huisje (Vuurtorenpad) kwam en direct uit de tuin konden starten met het wandelen van de route. De officiële start is of bij de boot (Veerdam) of bij het kantoor van de VVV (Reeweg 5).
Via de ‘wandelzoekpagina’ hadden we de GPS track naar mijn Garmin Fenix 6s Sapphire gestuurd. Een paar drukken op de knoppen van mijn telefoon en horloge en wij konden de route vanaf mijn pols volgen! Makkelijker kan niet.

Gevarieerde route

De reden waarom wij deze route kozen, was omdat hij alle facetten van het eiland laat zien. Door de duinen, over het strand, bos, over een grasweg door rietlanden en een stukje dorp.
En doordat wij een stuk verkeerd zijn gelopen, hebben we toch het kweldergebied gezien, wat normaliter niet in deze route zit, maar wel in andere routes welke we tegenkwamen op internet.
Dus eigenlijk zijn we blij dat we verkeer waren gelopen.
Ook werden we verrast door de vele bunkers en graven uit de Tweede Wereldoorlog, maakte de route nog interessanter voor ons!

Verkeerd gelopen, geluk bij een ongeluk

Wij kwamen bij kilometer elf aan en zagen in de verte dat de route ons richting waddenzee liet lopen en vandaaruit een groot stuk om naar het dorp zal leiden. Wij bedachten ons dat wij dat stuk beter konden overslaan en konden afsnijden. Dit liep anders dan gedacht.
En zo liepen wij niet van kilometer elf op het plaatje richting ons huisje, maar namen we een omweg door het kweldergebied met kilometer twaalf, dertien, veertien en een stukje van vijftien.
We begonnen daar de vuurtoren in de verte te zien en langzamerhand weer een stuk route te herkennen van de heenweg.

Letterlijk en figuurlijk klaar met wandelen.

De laatste twee kilometer waren we het wel een beetje zat aan het worden, maar het eiland is zo mooi en de zon scheen, dat we er ook wel weer van genoten.
Ik wist dat er een warm bad, wat lekkere hapjes bij de openhaard op ons stonden te wachten, dus we hielden het wel vol!
Ben blij dat we het kweldergebied hebben mee kunnen pakken, want dat was echt een mooi stuk natuur!

Indrukwekkende plekken onderweg:

Deze plekken worden niet op de wandelpagina genoemd, maar vonden wij de route een stuk interessanter maken:

Bunker Wasserman

Deze bunker is in 1943 gebouwd en stamt dus uit de Tweede Wereldoorlog en is onderdeel van de Atlantikwal. Op dit moment is het ingericht als uitkijktoren en bied het een mooi uitzicht over het eiland.

Let op. De route loopt niet letterlijk langs de bunker, maar je ziet hem wel vanaf de route aan de rechterkant opduiken (Prins Bernhardweg, vlakbij strandpaviljoen de Marlijn).

Kerkhof Vredenhof

Geen vrolijk verhaal, maar wel indrukwekkend. Het Vredenhof is een kerkhof voor drenkelingen en soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkende plek, zeker gezien de jonge leeftijden van de mensen die er begraven liggen. In 1906 werd de eerste drenkeling hier begraven, in 1968 de laatste.

Ben jij al eens op Schiermonnikoog geweest?

Alle foto’s zijn eigen foto’s.

By | 2020-12-03T15:53:43+01:00 december 3rd, 2020|Hiken, nederland, Travel|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 42 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van de leukste puber zoon. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer